Podczas urządzania kuchni musimy wziąć pod uwagę wiele różnych elementów, zwłaszcza jeśli chodzi o sprzęt. Powinien on być wysokiej jakości, funkcjonalny, a jednocześnie dopasowany do naszych potrzeb, bo tylko wtedy możemy mieć pewność, że z takiej kuchni będziemy chętnie korzystać i będzie to dla nas przyjemnością. Jaką więc płytę powinniśmy wybrać, aby mieć gwarancję, że będzie nam się dobrze na niej gotowało? Grzejną czy gazową?

Tą każdy zna

Płyta gazowa jest używana w większości domów. Oferowana jest w niskiej cenie, a do tego koszt jej eksploatacji też jest stosunkowo tani. Poza tym możemy na niej postawić garnki wykonane z niemal każdego tworzywa i będziemy mieli pewność, że spokojnie przygotujemy obiad. No i to o czym nie możemy zapominać, na takiej płycie gazowej będziemy mogli przygotować obiad czy podgrzać wodę nawet wtedy, gdy nie będziemy mieli prądu. Co zrozumiałe taka płyta posiada również wady. Przede wszystkim niecała połowa energii, którą wytwarza jest przekazywana do gotowania. Trudniej się ją czyści w razie zabrudzenia, no i musimy posiadać podłączony gaz, żeby w ogóle móc ją brać pod uwagę. Oczywiście możemy korzystać z butli gazowej, jednak będziemy musieli pilnować, aby zawsze była pełna w zapasie i do końca nie jest to bezpieczne rozwiązanie ponieważ gaz może się ulatniać. No a podczas gotowania, jeśli nie będziemy ostrożni możemy się poparzyć.

Może płyta grzejna?

Jeśli nie jesteśmy pewni czy płyta gazowa to odpowiednie dla nas rozwiązanie, to możemy popatrzeć na płyty grzejne. Może być ceramiczna, indukcyjna albo elektryczna. Do ich plusów możemy zaliczyć wysoką wartość energetyczną, bo większość energii idzie na gotowanie. Łatwo się je czyści, nie ma ryzyka poparzenia, są łatwe w obsłudze i ładnie się prezentują. Co więcej gotowanie obiadu będzie zabierało znacznie mniej czasu. Do wad takich płyt grzejnych można zaliczyć fakt, że nie będą działały jeśli nie będzie prądu. W przypadku płyty indukcyjnej może nam nie odpowiadać ich dość wysoka cena i fakt, że musimy do niej posiadać odpowiednie garnki. Ceramiczne czy aluminiowe nie będą przewodziły pola elektromagnetycznego, które tworzy ruchy wirowe oddziałujące na powierzchnię garnków. Jeżeli chcemy przyspieszyć przygotowywanie obiadów, jak i mieć pewność, że nasza kuchnia jest bezpieczna, to warto pomyśleć o zakupieniu płyty grzejnej. Jeśli jednak szukamy czegoś tańszego i mamy przyłącze gazu, a jednocześnie obawiamy się braku prądu, to lepiej sprawdzi się płyta gazowa. Musimy dokładnie przemyśleć, co bardziej do nas pasuje.